Pepparkakor

Foto: Stefan Mattsson
Peppakakor
MAT & DRYCK

Här är ett recept på pepparkakor från en mästerkonditor.
Kom ihåg att degen behöver vila under natten innan den formas till kakor och gräddas i ugnen.

Man skulle kunna tro att det inte går att variera receptet på pepparkakor så värst mycket. Men det gör det. En djungel av mjöl, farin och kryddnejlika. Men vi håller Sveriges meste mästerkonditor Jan Hedh i handen på den här färden. Om möjligt – väg alla ingredienser. Det är bra att vara exakt när man bakar. Obs! Degen ska svälla ett halvt dygn.

Pepparkakor

300 g smör

12 g malen (2 msk) ingefära

12 g malen (2 msk hela) kryddnejlika

20 g malen (2,5 msk) kanel

2 g malen (1,5 tsk korn) kryddpeppar

1,1 kg (cirka 20 dl) vetemjöl

15 g (1 msk) bikarbonat

420 g (3 dl) ljus sirap

200 g (2,2 dl) strösocker

200 g (2,7 dl) brun farin

300 g (3 dl) vispgrädde, 40 procents fetthalt

Mjölk till pensling

Gör så här:

  1. Ta fram smöret så att det blir hyfsat mjukt.

  2. Mal hela kryddor. Sikta ner i en stor bunke tillsammans med mjölet och bikarbonaten.

  3. Arbeta ihop till en deg med smöret, sirapen, sockret, farinen och grädden. Plasta in degen och lägg i kylen över natten.

  4. Värm ugnen till 200 grader.

  5. Kavla ut degen tunt i omgångar på lätt mjölat bord med likaledes lätt mjölad kavel. Stick ut snygga kakor med formar eller vass kniv. Lägg kakorna på papprad plåt. Pensla dem med mjölk.

  6. Baka vackert bruna i cirka 10 minuter.

  7. Förvara tätt och torrt.

ARTIKELN HANDLAR OM