Fira nyår med läcker oxfilé

Foto: Per Björn
Varmrätt till nyår: Oxfilésallad i tryffelsky och strips i strut.
MAT & DRYCK

Skaldjur, oxfilé och choklad. Aftonbladet Söndag bjuder på en lyxig och läcker trerättersmeny av klassiska råvaror.

Oxfilé med ljummen sallad i tryffelsky och strips i strut

4 portioner

Köttet kan du bryna i förväg och låta det gå klart i ugnen 5 minuter på 150 grader när det är dags. Det är kul att servera stripsen i strutar av vitt smörpapper. Den ljumma salladen kan förberedas en stund innan servering.

Tillagningstid: ca 45 minuter.

Du behöver:

600–700 gram oxfilé i fyra portionsbitar

1 msk smör till stekning

4 skivor bacon

20 smålökar

150 g valfri svamp, t ex shiitake

200 g späd grön färsk sparris, alt fryst

100 g pärltomater, alt körsbärstomater

färsk timjan till garnering

flingsalt och svartpeppar

Tryffelsky:

1 msk koncentrerad oxfond med rödvin

1 1/2 dl vatten

1/2 msk flytande honung

1-2 msk tryffelolja

Strips:

4 bakpotatisar

1 msk olivolja flingsalt eventuellt vitt smörgåspapper till strutar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Tvätta och skär potatisen i centimetertjocka stavar. Lägg dem i en långpanna och häll över oljan och blanda om. Låt dem steka i ugnen ca 15 minuter. Vänd en gång. Salta. Gör strutar av smörgåspapper till stripsen.

  2. Putsa filén och linda en baconskiva runt varje bit. Salta och peppra.

  3. Köttet bör stekas precis innan servering om det inte förbereds. Se ovan. Hetta upp smöret och vänta tills det tystnar. Stek köttet ca 4–5 minuter på varje sida på hög värme. Låt det ligga kvar i pannan till servering.

  4. Skala lökarna och halvera dem. Putsa och skär svampen i skivor. Skär bort nedersta delen på sparrisen och skär sparrisen i småbitar. Halvera tomaterna.

  5. Hetta upp en panna med lite smör eller olja och bryn lök och svamp hastigt tills det får färg. Tillsätt sparrisen och låt den fräsa med en minut. Häll i fond och vatten och låt det koka ihop ytterligare ett par minuter. Smaksätt med honung och salt och peppar och lägg i tomaterna. Vid servering droppar du i tryffeloljan. Garnera med timjan.

Nyårsmenyn

Recept och styling: Liselott Forslin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept