Klenäter

Foto: TT
Klenäter
MAT & DRYCK

Friterade klenäter är inget projekt du river av en vardagskväll, men blanda degarna första kvällen och baka klart den andra.

Klenäter

40–50 stycken

50 g smör

1 citron, ekologisk/ obesprutad

4 äggulor

4 msk florsocker

1 msk vatten

2,5 dl vetemjöl

5 dl kokosfett eller matolja till fritering

Gör så här

  1. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Tvätta citronen och riv hälften av skalet.

  3. Rör samman äggulorna och sockret i en bunke. I med vattnet, det rivna citronskalet, smöret och mjölet. Rör ihop till en slät och fin deg.

  4. Plasta degen och låt den vila ut minst över natten.

  5. Fram med kaveln och mjöla bakbordet! Du vill ha en riktigt tunn deg, 2–3 mm. Sporra ut 2 cm breda remsor. Sporra remsorna på snedden till 10 cm långa bitar. Gör en skåra i mitten på varje bit. Trä en av ändsnibbarna genom skåran på varje remsa.

  6. Värm fettet i en inte alltför vid kastrull eller gryta. Du behöver en 3–4 cm djup pöl att fritera i. Fettet ska vara 180 grader.

  7. Lägg ner några kakor åt gången och fritera dem gyllene.

  8. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  9. Pudra över lite florsocker när det är dags att mumsa i sig klenäterna. De som inte går åt vill bo kallt.

Tips!

  • Kolla med stektermometer om du har en som går till 180 grader. Gör det också ett par gånger under resans gång så att inte fettet svalnar – eller ännu värre, blir väldigt varmt och börjar brinna. En tumregel är annars att en bit vitt bröd – eller en klenät – blir vackert brun på ungefär 1 minut vid den temperaturen.

  • En skvätt (1 msk) rom eller cognac gör klenätsmeten gott. Strunta i så fall i vattnet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept