Wokade risnudlar med thaibasilika

Foto: David Back
Risnudlar toppade med rostade jordnötter och strimlad salladslök.
MAT & DRYCK

Pad kii mao eller med andra ord ”drunken noodles”. Fyllenudlar, helt enkelt. Improvisera är det rätta ordet här, du tar det som finns hemma. Inget krångel – den perfekta fyllerätten. Varsågod!

Wokade risnudlar med thaibasilika

2–3 portioner

200 g breda risnudlar, cirka 10 mm

2 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

100 g champinjoner

1 tomat

1 piripiri-chili

½ paprika

3 msk neutral olja

15 g thaibasilika

Woksås:

3 msk svampsås (färdig eller egengjord, se recept nedan)

3 msk tamari (soja) med låg salthalt

2 msk vatten

1 tsk himalayasalt

1 msk kokossocker

Till servering:

Rostade jordnötter

Salladslök

Gör så här:

  1. Lägg nudlarna i blöt i varmt kranvatten cirka 30 minuter. Blanda sedan ihop alla ingredienserna till woksåsen i en skål och ställ åt sidan.

  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Halvera champinjonerna och hacka tomaten och chilin. Skiva paprikan.

  3. Hetta upp oljan i en wok eller panna på hög värme. Fräs schalottenlök och vitlök hastigt. Tillsätt champinjoner, tomat, paprika, chili och thaibasilika. Woka tills tomaten mjuknat en aning, någon minut eller så.

  4. Häll av nudlarna i ett durkslag och tillsätt dem och woksåsen. Woka tills nudlarna är färdiga och har absorberat såsen. Toppa med rostade jordnötter och strimlad salladslök.

Svampsås

Till en sats

10 torkade champinjoner eller annan svamp med mild smak

5 dl kokande vatten

2 ark sjögräs

1 dl tamari (soja)

4 msk agavesirap

6 tsk maizena

1 korianderrot (kan uteslutas)

1 vitlöksklyfta

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet och blötlägg svampen däri cirka en timme.

  2. Mixa ihop alla ingredienser inklusive svampen och dess vatten i en mixer eller matberedare tills det blir en slät sås. Sjud såsen tills den tjocknat en aning, låt svalna och tappa upp på flaska. Förvara i kylen.

Recept från ”Vegansk streetfood” av Lamyai Vozzi och Aidah Samphani med foto av David Back, Kakao förlag.

ARTIKELN HANDLAR OM