Frozen cheesecake

Foto: Frida Wismar
Härlig cheesecake med hallonspegel.
MAT & DRYCK

”En härlig dessert med samma konsistens som glass, fast luftigare. För att få hallonspegeln alldeles blank utan några bubblor gäller det att röra så lite som möjligt. Men skulle det ändå bildas bubblor kan du sila vätskan genom en finmaskig sil så försvinner de.”

15 bitar

Botten

  • 60 g smör

  • 200 g digestivekex

  • 50 g pistagenötter

Fyllning

  • 2 gelatinblad

  • 100 g färsk eller fryst mango

  • 100 g färska eller frysta hallon

  • 100 g vit choklad

  • 4 dl vispgrädde

  • 4 ägg

  • 1 dl (90 g) strösocker

  • 1 msk vaniljsocker

  • 200 g philadelphiaost

  • 1 granatäpple

Hallonspegel

  • 2 gelatinblad

  • ½ dl strösocker

  • ½ dl vatten

  • 100 g frysta hallon

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll smör, kex och nötter i en matberedare och mixa till smulor. Tryck ut smulorna i en springform, cirka 22 cm diameter, och tryck upp smulorna 2 cm runt kanten.

  2. Gör fyllningen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Skär mangon i små bitar och lägg dem tillsammans med hallonen i en kastrull på medelvärme. Koka upp och låt sjuda till en kompott, i cirka 5 minuter.

  3. Mixa kompotten slät med stavmixer. Tillsätt gelatinbladen och rör tills de smält helt och allt är ordentligt blandat. Låt kompotten svalna något.

  4. Smält den vita chokladen tillsammans med 1 dl grädde i en kastrull på svag värme eller över ett vattenbad. Låt svalna något.

  5. Separera äggen och lägg gulorna i en bunke och vitorna i en annan.

  6. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker till ett vitt skum. Blanda ner philadelphiaosten och rör till en klumpfri smet. Tillsätt mango- och hallonkompotten och blanda väl.

  7. Vispa 3 dl grädde i en bunke tills det börjar bildas toppar och blanda sedan ner choklad- och gräddblandningen. Rör ner äggsmeten och blanda väl.

  8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd in det i gräddblandningen.

  9. Dela granatäpplet på mitten och knacka ut kärnorna med en sked eller skaftet på en kniv. Vänd ner kärnorna i smeten och häll ner allt i springformen. Frys i minst 4 timmar, gärna över natten.

  10. Gör hallonspegeln. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Koka upp övriga ingredienser i en kastrull och koka på svag värme i cirka 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. Rör tills de har smält och allt är ordentligt blandat. Sila blandningen genom en finmaskig sil och låt svalna något.

  11. Ta ut cheesecaken ur frysen och häll hallonspegeln över, skaka lite på formen så att den fördelas jämnt och fint över ytan och vänta tills spegeln har stelnat. Lossa sedan kakan från formens kant antingen genom att värma den från utsidan med en gasolbrännare eller varmt vatten eller genom att värma en kniv med varmvatten och skära längs med formens insida.

Ur boken ”Tårtor med Linus” av Linus Larsson (Bonnier Fakta)

ARTIKELN HANDLAR OM