Kanelbullens dag

Foto: Johnér
Kanelbullar med pärlsocker
MAT & DRYCK

Finns det något godare än nybakade kanelbullar?
Den 4 oktober firas kanelbullen med en alldeles egen dag.
Hylla fikat med en smarrig kanelbulle på onsdag.

På onsdag är det äntligen dags för kanelbullens dag. Initiativet kommer från det svenska hembakningsrådet och har firats sedan 1999 för att uppmärksamma den stora bulltradition vi har i Sverige.

Bakar 7000 bullar

På klassiska caféet och konditoriet Vetekatten i Stockholm har personalen förberett sig till tänderna för att kunna förse alla fikasugna med kanelbullar. 500 kilo deg ska bli bullar och redan vid tretiden inatt kommer ugnarna gå varma.

– Idag har vi förberett för att baka nästan 7000 bullar. En vanlig dag brukar vi baka ungefär 300–400 stycken, berättar produktionschef Johan Sandelin Järnåsen.

Dyrare bullar än någonsin

Det svenska fika-fenomenet är känt över hela världen och vi fikar bara mer och mer. Enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån är bageri och fikabranschen större än någonsin. Svenskarna spenderar mer pengar på fika, samtidigt som priset på en kanelbulle har stigit med 72 procent sedan 1990, skriver TT.

Men analytikerna på SCB ser inget samband mellan införandet av kanelbullens dag och det ökade priset på kanelbullar.

– Kanelbullens dag var ju ett sätt att få folk att baka mer hemma. Det hade ju varit kul att se om mjölkonsumtionen ökade just i oktober, men tyvärr så är vår statistik inte tillräckligt detaljerad för att göra det säkert, säger Fredrik Andersson statistiker på SCB, till TT.

Så gör du bästa kanelbullarna

Hylla den smarriga kanelbullen med nygjorda, saftiga kanelbullar. Här är bästa receptet.

Recept - hemgjorda kanelbullar

Recept på kanelbullekladdkaka

Bästa receptet på amerikanska kanelbullar med frosting

ARTIKELN HANDLAR OM