Mustig och syrlig vinbärssorbet

Foto: Tine Guth Linse
Röda och svarta vinbär matchar fint i sorbet.
MAT & DRYCK

”Med frysta vinbär fungerar det bra att göra sorbet utan glassmaskin. De svarta vinbären ger en mustig smak och de syrligare röda vinbären matchar fint både till utseende och smak.”

Vinbärssorbet

8 portioner

2 dl vatten

2 dl vit sirap

600 g frysta svarta vinbär

1 äggvita

Röda vinbär till garnering (det går bra med frysta om du vill ha lite extra ”frostkänsla”)

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och vit sirap. Rör om tills sockret löst sig och vätskan blivit klar. Låt lagen svalna helt.

  2. Mixa snabbt de frysta svarta vinbären i matberedare eller mixer till en riktigt slät puré. Tillsätt lagen i en fin stråle och kör samman till en lättfryst massa. Sätt in i frysen. När den har blivit halvfryst, vispa äggvitan hårt och blanda ner den i sorbeten med en gaffel. Lägg upp i en skål eller burk och ställ i frysen i minst fyra timmar, beroende på hur vid formen är. Om iskristallerna känns för stora, ta ut och rör om då och då. Skeda upp vinbärssorbeten och garnera med bären.

Receptet från ”Det Nordiska köket” av Margareta Schildt-Landgren.