Glutenfria saffransbakelser

Foto: Björn Lindahl
Glutenfria lussebullar blir saffransbakelser när de toppas med grönmögelost.
MAT & DRYCK

Julfika! Bjud gästerna på dessa glutenfria ”lussebullar”.
Att grönmögelost och pepparkakor firar stora triumfer är känt för de flesta. Men osten passar också perfekt ihop med saffransbullar.
Vill du servera bullarna som de är, utan topping, öka då mängden socker till 3 dl.

Glutenfria saffransbakelser

Cirka 32 stycken

75 g smör

2 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

3 tsk fiberhusk

1 dl Kesella vanilj

2 dl socker

1 ägg

Mjölblandning:

2 dl mandelmjöl

2 ½ dl potatismjöl

3 dl havremjöl

3 dl bovetemjöl

Till pensling:

1 ägg

Topping:

1 paket grönmögelost

1 dl grädde

Fikonmarmelad

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm eller kyl blandningen tills den är ljummen, inte mer än 37 grader varm. Smula sönder jästen och lös upp den i mjölkblandningen. Tillsätt fiberhusk och låt stå och svälla 10–15 minuter.

  2. Tillsätt vaniljkesella, socker, ägg, saffran och salt och rör om ordentligt.

  3. Mät upp och blanda mjölsorterna i en bunke.

  4. Arbeta ihop mjölblandningen med mjölkblandningen till en jämn och fin deg. Täck med ren handduk och låt jäsa i cirka en timme.

  5. Ta upp degen och dela den i 32 små bitar. Rulla varje bit till en avlång, cigarettformad degbit. Rulla ihop vardera bit till en spiral. Lägg över på plåt med bakplåtspapper, täck med handduk och låt jäsa cirka 45–60 minuter.

  6. Pensla bitarna med uppvispat ägg. Grädda i ugnen, 225 grader i cirka 7–8 minuter, eller tills bullarna är gyllene gulbruna. Ta ut och låt svalna på galler.

Topping:

  1. Smula sönder grönmögelosten och blanda med grädde.

  2. När bullarna har svalnat, bred på en klick grönmögelost och toppa med lite fikonmarmelad.

God jul med glutenfritt 00:24
ARTIKELN HANDLAR OM