Fem härliga middagar à la Tina

Foto: Lennart Weibull
Kocken Tina Nordström ger middagstips.
MAT & DRYCK

Med sin nya kokbok tar Tina Nordström din hand och hjälper dig till stordåd. Här bjuder hon på fem härliga middagstips från sin nya kokbok ”Tinas kök”.

Kryddig högrev med fänkål och äpple

Ha tålamod och koka grytan lääääänge.

Kalvjärpar i pepparotsås med grön och vit sparris

Gräddigt gott - toppa med extra pepparrot

Ciderbrässerad savoykål med dragon

Smakrikt med gräddcider.

Torskrygg ”Florentine” med spenat och duchessepotatis

Allt i en form där smakerna hjälper varandra till ett krämigt resultat.

Laxburgare med kålsallad och persilje-och vitlökskräm

Middag för hela familjen.

Hallå där, Tina Nordström. Det är en väldigt pedagogisk kokbok du har gjort, full av förslag och tips på hur man kan bli bättre som matlagare. Varför ville du göra en sådan bok i stället för en traditionell kokbok?

– Att göra kokböcker med massa recept och bilder är inte svårt, men att med bilder lära ut självförtroende och pedagogik var en utmaning utan dess like. Vi kockar slänger oss med begrepp och tar för givet att alla ska dansa med, det var på tiden att denna kom. Nu landar vi alla recept i ordentliga handlingar, gör om gör rätt och slår en bearnaisesås till perfektion.

I min värld står du för lättlagad men samtidigt god och vällagad mat, något som alla borde kunna anamma. Ändå svämmar affärerna över av frysdiskarnas färdiga rätter och helfabrikat i långa banor. Varför är det så, tror du? Handlar det om att vi inte längre har tid att laga mat eller har vi kanske tappat förståelsen för hur mycket bättre och godare det faktiskt blir när vi lagar eget?

– Ja, maten är tyvärr lite för trendig. Alla slänger sig med tjusiga ord, lagar sjurätters på helgerna eller köper värsta kniven. Men sen när måndagen kommer orkar man inte. Vad som är rätt eller fel är upp till var och en, men det handlar inte om kronor och ören för färdiglagat mat blir dyrare. Jag tror det handlar mer om tid och inspiration.

Men vilka redskap eller verktyg i köksutrustningen tycker du det är värt att lägga lite extra pengar på?

– Här lyser min nördighet som en stjärna på himlen. Jag gillar ju muskler i form av maskiner, som min Magimix matberedare. Jag använder den till allt från malning av nötter till fiskfärs. Och Hestons glasmixer. Och kniven är ju också viktig, jag har en handgjord av David Haugaard. Äh, listan kan bli lång. Jag lägger hellre pengar på maskiner än på en bil.

Dina recept är onekligen globala, från marockansk tagine och rysk valnötsdipp till pommes duchesse, gnocchi och klassisk dillstuvad potatis, men vilket är ditt favoritkök?

– Jag har formats efter vart jag har arbetat. I Helsingør kombinerade vi krabba och kanel i fonderna. Jan Hurtigkarl åkte världen över och handlade kryddor, porslin och allt man behöver för att göra en Indien-inspirerad restaurang i Ålsgård. Nästa år var det något annat. Tomas Drejing lärde mig allt om vad som är en bra morot och inte, stycka djur och laga fantastiska gröna menyer. Respekten för mat har jag fått sen barnsben. Jag är bortskämd med min kunskap som också gör att jag står rätt stadigt i myllan.

I köket, vad klarar du dig inte utan? Någon krydda, ett redskap eller maskin?

– Kryddor i form av blöta sådana. Jag är naken utan grön Tabasco, worcestersås, dijonsenap och japansk soja!

– Jag har formats efter vart jag har arbetat. I Helsingør kombinerade vi krabba och kanel i fonderna. Jan Hurtigkarl åkte världen över och handlade kryddor, porslin och allt man behöver för att göra en Indien-inspirerad restaurang i Ålsgård. Nästa år var det något annat. Tomas Drejing lärde mig allt om vad som är en bra morot och inte, stycka djur och laga fantastiska gröna menyer. Respekten för mat har jag fått sen barnsben. Jag är bortskämd med min kunskap som också gör att jag står rätt stadigt i myllan.

I köket, vad klarar du dig inte utan? Någon krydda, ett redskap eller maskin?

– Kryddor i form av blöta sådana. Jag är naken utan grön Tabasco, worcestersås, dijonsenap och japansk soja!

Vilken är din favoritsmakkombination?

– Jag går på konsistens! Alla som INTE gillar, men vill lära sig att äta ostron. Ni läser nu! Koka upp vatten, släng ner ostronen i 90 sekunder, det är superviktigt med tiden, och sedan ner med ostronen i ett isbad. Droppa lite grön tabasco över och ”skjuts in i munnen”.

Slutligen, säg att du står inför en lätt nervös nybörjare i köket, vilka är dina bästa tips på hur man lyckas med matlagningen?

– Välj ett recept, en rätt eller smak som du känner till. Det finns alltid något som någon lagat till dig som du gillade! Och åk inte till månen direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM