Snabb cheesecake med jordgubbar

Foto: Thomas Hjertén
Jordgubbscheesecake med vit choklad.
MAT & DRYCK

Så gör du en god jordgubbscheesecake.
En läcker glassig tårta med en smulig, god kakbotten.
Mycket lättgjord dessert som bakas utan ugn.

Fryst jordgubbscheesecake

Ca 12 bitar

Botten:

250 g Daim cookies, eller digestivekex

75 g smör, smält

Fyllning:

200 g vit choklad

300 g färskost, till exempel Philadelphia

1 ½ dl strösocker

3 ägg, delade i gulor och vitor

4 dl vispgrädde

250 g jordgubbar, mosade

Cirka 5 jordgubbar, skurna i bitar

Gör så här:

1. Smula sönder kakorna i en bunke och blanda smulorna med det smälta smöret.

2. Tryck ut smulorna i botten på en springform, cirka 24 centimeter i diameter, klädd med bakplåtspapper.

3. Fyllning: Smält chokladen i en skål över vattenbad. Vispa ihop färskost, strö- socker, smält choklad och äggulor till en fluffig smet med en elvisp.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en annan skål. Vispa grädden fluffig i en stor skål och vänd ner äggvitorna och färskostsmeten i grädden. Rör sist ner de mosade jordgubbarna.

5. Häll fyllningen i formen över smulbottnen. Tryck ner jordgubbsbitarna i fyllningen. Täck över formen med plastfolie och frys den i 6–8 timmar.

Recepten är från ”Lindas kakor” av Linda Andersson. Förlag Semic.

ARTIKELN HANDLAR OM