Toscakaka

Foto: Lena Granefelt
Toscakaka
MAT & DRYCK

Ett bra recept på det klassiska bakverket toscakaka.
Supergott och passar perfekt till både dessert och eftermiddagsfika.
Mandeln kan bytas ut mot någon annan hackad nöt du gillar.

Toscakaka

Ingredienser:

  • 100 g smör

  • 2 ägg

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)

  • 1 tsk bakpulver

  • 1/2 dl mjölk

Glasyr:

  • 100 g smör

  • 1 dl strösocker

  • 2 msk vetemjöl

  • 2 msk mjölk

  • 100 g skållad strimlad mandel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175˚C.

  2. Fäst ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar), eller smörj formen med smör.

  3. Smält matfettet och låt det svalna.

  4. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen, smöret och mjölken i smeten. Häll smeten i formen.

  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Förbered glasyren under tiden.

  6. Glasyr: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.

  7. Häll glasyren över kakan och bred ut den.

  8. Flytta upp gallret till mitt i ugnen.

  9. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills glasyren fått färg.

  10. Låt svalna innan servering.

ARTIKELN HANDLAR OM