Succéströmming på två vis

Foto: Björn Lindahl
Precis nystekt strömming eller gravad löjromsströmming.
MAT & DRYCK

Strömming är finfint på julbordet – här är två varianter. Fräsande nystekt eller gravad strömming med löjrom och cremè fraiche.
Det är ingen större skillnad mellan strömmingar och sillar så det går utmärkt att använda firrar från skånska och västkustska vatten till de här rätterna.

Gravad strömming med löjrom

6–8 personer, som del av ett julbord

Gravning:

2,5 dl vatten

0,5 dl ättikssprit, 12 procent

0,5 msk salt

300 g strömmingsfilé

1 dl majonnäs (helst hemgjord)

1 dl crème fraiche

1 citron

100 g löjrom

1/4 rödlök

0,5 dl hackad dill

0,5 dl hackad gräslök

Svartpeppar

Majonnäs:

1 äggula

0,5 msk osötad senap

1/2 citron

2 dl olja

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

  1. Gravningen: Blanda alla ingredienserna till lagen i en bunke. Skölj strömmingen och dra bort skinnet. Lägg fisken i gravningslagen och ställ kallt i 6–12 timmar. Fisken ska bli vit och fast.

  2. Häll bort all lag från strömmingen och vänd ihop fisken med majonnäsen och crème fraichen. Smaka av med pressad citron och lite peppar.

  3. Vänd ner löjrommen. Nu håller sig strömmingen ett par dagar i kylen. Rör inte i löken och det kryddgröna förrän det är dags att äta.

  4. Servering: Skala och hacka rödlöken fint. Hacka dillen och gräslöken. Vänd ner i strömmingen.

  5. Majonnäsen: Rör ihop äggulan med senapen och 1 tsk saft från citronen. Salta och peppra lätt. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i stridare strömmar. Smaka av. Behövs mer salt eller pressad citron?

Stekt strömming

8–10 personer, som del av ett julbord

4 msk hackad dill

4 msk hackad gräslök

600 g strömmingsfilé

2 dl vetemjöl

1 ägg

4 msk söt grovkornig senap

2 dl ströbröd

3 msk smör

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

  1. Hacka dillen och gräslöken

  2. Lägg ut strömmingarna på en stor skärbräda eller plåt. Salta och peppra filéerna på ”insidan”. Fördela det gröna hacket på hälften av filéerna, fortfarande på insidorna. Lägg på resten av filéerna som överdelar så att du får flundror.

  3. Häll ut vetemjölet på en stor flat tallrik. Vispa ihop äggen med senapen i en djup, vid tallrik. Häll ut ströbrödet på en stor flat tallrik.

  4. Vänd strömmingsflundrorna först i vetemjölet, doppa sedan i ägg och senapsblandningen och vänd till sist i ströbrödet. Ta några i taget och stek dem sedan gyllene i smöret. Knö inte stekpannan full utan stek i omgångar.

  5. Som ensamrätt – servera med kokt potatis och rödbetssallad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept