Fiskpaté de luxe

Foto: Björn Lindahl
Lyxig fiskpaté gör succé.
MAT & DRYCK

Tapas med fiskpaté som du behöver förbereda dagen innan. Lägg på favoritbrödet och toppa med tomat och en klick yoghurt.

Fiskpaté de luxe

20–25 bitar

300 g laxfilé

300 g koljafilé

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 msk potatismjöl

3 ägg

3 dl grädde

½–1 dl klippt, färsk dill

Till formen:

Bakplåtspapper

En klick smör

Gör så här:

  1. Skär lax- och koljafiléerna i mindre bitar, se till att de är helt benfria, och lägg dem i en matberedare med knivtillsats. Tillsätt kryddorna – cayenne och vitpeppar – och potatismjölet. Kör några sekunder och tillsätt därefter ägg, grädde och dill. Kör ytterligare några sekunder, det ska bli en slät och fin smet.

  2. Smöra ett bakplåtspapper och kläd en avlång brödform med det. Häll i fisksmeten. Låt gärna lite av bakplåtspappret täcka smeten. Ställ formen i en långpanna (eller stor ugnsfast form) till hälften fylld med vatten.

  3. Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda i 50 minuter i 175 graders värme. Ta ut patén och låt den svalna. Låt den gärna stå över natt i kylen så blir den fast och fin i konsistensen. Skär upp i bitar och servera, gärna på en liten skiva gott lantbröd och en klick yoghurt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept