Sillsallad på Lotta Lundgrens vis

Så gör du godaste sillsalladen

Foto: Thomas Johansson
Sillsallad
MAT & DRYCK

”En sillsallad som är fräschare än varianterna med majonnäs”, påpekar vännen Lotta Lundgrens som donerat den här släktklenoden till recept.
Du som vill ha den lite krämigare i livet snor ihop en god majonnäs och rör ner en deciliter av den i sillsalladen.

Lotta Lundgrens sillsallad

Portioner: 8–10 som del av ett julbord Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: 30 min

Ingredienser:

  • 2–3 sillfiléer (se förpackningen om och hur sillen ska vattnas ur)

  • 5–6 kokta potatisar

  • 5 inlagda rödbetor

  • 2 ättiksgurkor

  • 2 äpplen

  • 200 g saltkött spad från rödbetorna

  • vitpeppar

  • socker

  • 3 dl kaffegrädde

  • kokta ägg till garnering

Gör så här:

  1. Kort och gott: hacka allt ganska fint och blanda allt! Häll på litet rödbetsspad till önskad färg och låt det binda ihop salladen.

  2. Smaka av och komplettera eventuellt med mer rödbetor, äpple eller gurka.

  3. En smaksak, precis som med mängden vitpeppar. Sockret ska man vara sparsam med, eller utesluta helt.

  4. Lägg gärna sillsalladen i en sockerkaksform med hål i mitten, eller vad annat du har.

  5. Packa ihop salladen, då håller den ihop när man vänder formen upp och ner på ett uppläggningsfat.

  6. Blanda grädden vackert rosa med lite rödbetsspad i en kanna.

  7. Garnera sillsalladen med hackat ägg ovanpå. Om du vill så även ägghalvor runt om. Och så grädden för var och en att hälla över.

För dig som i stället vill ha en klassisk sillsallad

Lundgrens sillsallad skiljer sig från de vanliga inte bara i att den inte innehåller majonnäs utan här saknas också hackad lök. Vill du göra en mer klassisk variant så tar du bort saltköttet men lägger till en hackad rödlök och 1 dl majonnäs eller 50/50 av majo och vispgrädde.

Tips! Lagom hårdkokta ägg

Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och sjud lugnt och fint. Efter 4–5 minuter från det att vattnet kokar är äggen mjukkokta och gulan krämig. Efter 7–8 minuter är de hårdkokta. Små ägg blir klara på den kortare tiden, stora den längre. Låt äggen svalna i kallt vatten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Jul

Julmat