Vit sparris med mousselinesås

MAT & DRYCK

Fantastisk förrätt med sparris och mousselinesås gjord på brynt smör.
Mousselinesås är en hollandaisesås med en skvätt grädde i.
Passar perfekt till vit sparris.

Foto: Sofia Nahringbauer
Vit sparris med mousselinesås

Vit sparris med mousselinesås, rädisor, brödsmulor och krasse

4 personer

Mousselinesås på brynt smör:

  • 250 gr smör

  • 2 äggulor

  • Juice från 1 citron

  • ½ dl vatten

  • Salt

  • ½ dl lättvispad grädde

Gör så här:

  • Bryn smöret tills det tystnar. Dra åt sidan och låt smöret svalna tills lite mer än fingervarmt.

  • Vispa äggula, vatten och citronjuice över vattenbad tills det börjar tjockna. Tillsätt det brynta smöret i en fin stråle.

  • Vänd ned lättvispad grädde och smaka av med salt. Ställ åt sidan gärna i närheten av spisen men inte för varmt.

Sparris:

  • 16 medelgrova vita sparrisar

  • Sparrislag:

  • 2 liter vatten

  • 40 gram salt

  • 50 gr smör

  • Juice från 1 citron

  • 1 msk socker

  • 1 knippe rädisor

  • 1 ask krasse

  • 2 skivor vitt bröd

Gör så här:

  • Mixa bröd till smulor i en matberedare. Smörstek och låt rinna av på hushållspapper.

  • Hyvla rädisor på mandolin eller skiva tunt med vass kniv.

  • Skala sparris ända upp till knoppen och skär av den nedre delen om den är träig. Koka upp vatten med salt, socker, citronjuice och smör.

  • Lägg i sparrisen och sjud den tills den är mjuk men med en aning tuggmotstånd i mitten. Lättast är att ta upp en sparris, skära av en bit från stjälken och smaka.

  • Lägg upp som på bilden och klipp lite krasse över.