Koka perfekta ägg till påsken

MAT & DRYCK

Inte för hårt, inte för löst - när är ägget perfekt egentligen? Att koka ägg kan vara knepigare än många tror. Med den här ultimata guiden slipper du rinniga vitor och gröna militärägg en gång för alla.

Det är inte bara koktiden som avgör när ägget blir klart, storleken har också betydelse. För att lyckas få till det precis som du vill bör du följa dessa steg:

1. Koka vatten

2. Kolla äggkartongen - äggets storlek är avgörande för hur länge det ska koka. Storleken är märkt på förpackningen som S, M eller L.

3. Lägg försiktigt ner ägget i sjudande vatten. Kokar vattnet för mycket är det större risk att ägget spricker.

4. Ha timern redo och ta tid direkt.

Foto: Johnny Franzén
Äggets storlek avgör koktiden

Löskokt

Litet ägg: 6 minuter

Mellanstort ägg: 7 minuter

Stort ägg: 8 minuter

Mjukkokt

Litet ägg: 8 minuter

Mellanstort ägg: 9 minuter

Stort ägg: 10 minuter

Hårdkokt

Litet ägg: 10 minuter

Mellanstort ägg: 11 minuter

Stort ägg: 12 minuter

5. När ägget kokat klart är det viktigt att spola det i kallt vatten i cirka en minut så att kokningen avstannar.

Nu är ägget klart och redo att avnjutas!

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Påskmat