Kebabsås

Foto: Thinkstock
Kebab med vitlökssås
MAT & DRYCK

Kebabsås är ett omdebatterat ämne.
Vissa föredrar en röd sås och en vitlökssås, medan andra insisterar på en rosa sås.
Här är recepten du behöver.

Vitlökssås

Ingredienser:

  • 2 dl turkisk yoghurt

  • 1 pressad vitlöksklyfta (eller efter smak)

  • 1 tsk svartpeppar

  • 1 tsk socker

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk torkad mynta (valfritt)

Gör så här:

  1. Rör runt i yoghurten en stund så blir den krämigare.

  2. Riv eller pressa en vitlöksklyfta.

  3. Krydda såsen med salt, peppar socker och torkad mynta.

  4. Ställ in såsen i kylen så att den får dra till sig lite, helst 1 timme.

  5. Om du önskar en rinnigare sås kan du späda med lite vatten.

Röd sås

Ingredienser:

  • 1 burk passerade tomater

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 liten lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk sambal oelek eller chilipulver

  • 1,5 tsk salt

  • 1,5 tsk malen svartpeppar

  • 1 tsk socker

Gör så här:

  • Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja tills löken blir genomskinlig.

  • Tillsätt tomatpuré, sambal oelek och passerade tomater.

  • Smaka av med salt och peppar och socker.

  • Låt såsen puttra på svag värme i cirka 30 minuter. Mixa såsen om du vill att den ska bli helt slät.

  • Servera såsen varm så blir din kebab extra god.

ARTIKELN HANDLAR OM