Kebabsås

Här är recepten du behöver för att göra din egen kebabsås

Foto: Thinkstock
Kebab med vitlökssås – Läs nedan om hur du kan göra en alldeles perfekt kebabsås.
MAT & DRYCK

Kebabsås är ett omdebatterat ämne.
Vissa föredrar en röd sås och en vitlökssås, medan andra insisterar på en rosa sås.
Här är recepten du behöver för att göra din egna kebabsås.

Vitlökssås

Ingredienser:

  • 2 dl turkisk yoghurt

  • 1 pressad vitlöksklyfta (eller efter smak)

  • 1 tsk svartpeppar

  • 1 tsk socker

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk torkad mynta (valfritt)

Gör så här:

  1. Rör runt i yoghurten en stund så blir den krämigare.

  2. Riv eller pressa en vitlöksklyfta.

  3. Krydda såsen med salt, peppar socker och torkad mynta.

  4. Ställ in såsen i kylen så att den får dra till sig lite, helst 1 timme.

  5. Om du önskar en rinnigare sås kan du späda med lite vatten.

Röd sås

Ingredienser:

  • 1 burk passerade tomater

  • 2 msk tomatpuré

  • 1 liten lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 msk sambal oelek eller chilipulver

  • 1,5 tsk salt

  • 1,5 tsk malen svartpeppar

  • 1 tsk socker

Gör så här:

  • Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja tills löken blir genomskinlig.

  • Tillsätt tomatpuré, sambal oelek och passerade tomater.

  • Smaka av med salt och peppar och socker.

  • Låt såsen puttra på svag värme i cirka 30 minuter. Mixa såsen om du vill att den ska bli helt slät.

  • Servera såsen varm så blir din kebab extra god.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept