Knaprig, knäckig kokostosca

Foto: Thomas Hjertén
Kokostosca. Kladdigt god chokladbotten med knäckigt kokostäcke.
MAT & DRYCK

En oemotståndlig recept på kokostosca. Görs på en seg, lätt kladdig chokladbotten med ett knaprigt, knäckigt kokostoscatäcke.

Kokostosca

Cirka 12 bitar

150 g smör

2 ¾ dl strösocker

¾ dl kakao

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

1 ¾ dl vetemjöl

3 ägg

Toscasmet: 60 g smör

1 dl ljus sirap

1 ½ dl vispgrädde

200 g kokosflingor

2 dl strösocker

1 krm salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och rör snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad springform, 23–24 centimeter i diameter. (Bröa med kokos eller ströbröd.)

3. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 24 minuter. Ta ut kakan och låt den stå i cirka 15 minuter. Höj värmen till 250 grader när du tar ut kakan.

4. Toscasmet: Blanda ihop alla ingredienserna i en kastrull. Låt den puttra på spisen i cirka 15 minuter.

5. Bred ut kokostoscan ovanpå kladdkakan i formen.

6. Grädda kakan i ytterligare cirka 5 minuter tills den fått en gyllene färg. Ta ut kakan när den fått lagom färg.

Recepten är från ”Lindas kakor” av Linda Andersson. Förlag Semic.

ARTIKELN HANDLAR OM