Klassisk cheeseburgare med pommes frites

Bli först med att rösta!
Foto: Jerker Ivarsson
En hamburgare på tallriken - kan det bli mer klassikt?

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

En hamburgare på tallriken med vällagrad ost och klassiska tillbehör. Godast blir det förstås om du gör egna pommes frites.

Klassisk cheesehamburgertallrik

4 portioner

500 g nötfärs

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

4 tjocka skivor vällagrad ost, gärna cheddar

4 hamburgerbröd

Tillbehör:

Skivad tomat, sallad, lökringar, inlagd gurka och hamburgerdressing.

Pommes frites

Gör så här:

  1. Lägg köttfärsen i en bunke. Tillsätt salt och svartpeppar och blanda till en jämn smet.

  2. Dela smeten i fyra lika stora delar. Forma varje del till en platt burgare. Grilla eller stek burgarna ett par minuter. Tryck till burgarna på mitten då och då under grilltiden så att de inte blir för tjocka. Vänd dem och lägg en ostskiva på varje burgare. Stek ytterligare några minuter tills burgarna är helt genomstekta.

  3. Montera hamburgarna mellan hamburgerbröd och dina favorittillbehör. Servera med pommes frites.

Tips: Vill du göra egna pommes frites? Skala 8 med - elstora potatisar och skär dem till tjocka stavar. Torka av dem ordentligt. Hetta upp olja till 140 grader i en stor gryta eller traktörpanna. Lägg i potatisstavarna och fritera cirka 6–7 minuter. Ta upp dem med en hålslev, lägg över på fat med hushållspapper så att oljan rinner av. Precis före servering, hetta upp oljan till 180 grader och fritera potatisstavarna igen (dubbelfritering) i några minuter tills de är krispiga och gyllene guldbruna i färgen. Låt rinna av på hushållspapper någon halvminut, salta och servera.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept