Potatisgratäng till steken

MAT & DRYCK

Potatisgratäng passar utmärkt till söndagssteken, julbordet eller påskbordet. Ja en krämig god potatisgratäng passar till det mesta och uppskattas av alla.

En klassisk krämig potatisgratäng

Foto: Thinkstock
Underbart krämig potatisgratäng

Potatisgratäng

6 portioner

Ingredienser:

1 1/2 kg fast potatis

3 dl vispgrädde

6 dl mjölk

2 msk finhackad vitlök

1 msk salt

svartpeppar

2 1/2 dl riven parmesan eller annan smakrik ost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Skala och skiva potatisen tunt.

3. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en stor gryta. Tillsätt potatisskivorna och koka på svag värme tills potatisen är mjuk. Smaka av och krydda mer om det behövs.

4. Häll över allt i en ugnsfast form och strö över osten. Grädda cirka 30–40 minuter i ugnen tills gratängen är riktigt gyllene.

Tips! Låt gratängen vila några minuter innan servering så blir den ännu godare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept