Jordgubbssaft

MAT & DRYCK

Världens godaste saft - jordgubbssaft!

Testa att göra din egen, det är hur enkelt som helst.

Perfekt att servera på kalaset eller eftermiddagsfikat.

Foto: Anna Emilia
Jordgubbssaft

Jordgubbssaft

cirka 2 liter

Ingredienser:

  • 4 l jordgubbar (4 l motsvarar ca 2 kg)

  • 8 dl vatten

  • 12 dl socker

  • 2 krm natriumbensoat (kan uteslutas, då blir dock hållbarheten kortare)

Gör så här:

  1. Rensa jordgubbarna och lägg i en kastrull.

  2. Tillsätt vattnet och låt koka upp.

  3. Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på kastrullens kanter så all saft rinner ur bären.

  4. Häll bärmassan genom en silduk eller ett rent tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och rinna av i cirka 30 minuter.

  5. Häll tillbaka saften i den rengjorda kastrullen. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig helt.

  6. Ta kastrullen åt sidan och skumma tills saften är helt klar. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.

  7. Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.

  8. Förvara saften svalt.