Spanska solbitar

Foto: Björn Lindahl
Frasig smördeg toppas med feta och tomat.
MAT & DRYCK

Här är tapas som vi döpt till ”spanska solbitar”. Grova bitar feta och soltorkad tomat på frasig smördeg.

Spanska solbitar

20–25 bitar

2 plattor smördeg

2 dl passerade tomater

2 tsk torkad oregano

½ tsk salt

8–10 soltorkade tomater

1 pkt feta, 150 g

2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Tina smördegsplattorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla på passerade tomater, strö över torkad oregano och salt.

  2. Skär de soltorkade tomaterna i grova bitar och fördela dem över smördegsplattorna. Bryt fetan i grova bitar och fördela dem jämnt över smördegsplattorna. Avsluta med att ringla lite olja över alltihop.

  3. Ställ in plåten i varm ugn, 225 grader, och grädda tills fetan börjar få fin, gyllenbrun färg, det tar cirka 10–12 minuter.

  4. Ta ut och låt svalna något innan du skär till små bitar. Solbitarna är godast om de äts ljumna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept