Havrekakor med russin

Foto: Frida Wismar
Havrekakor är en klassiker på mormors fikabord.
MAT & DRYCK

Havrekakor är en klassiker på mormors fikabord. En god och smidig småkaka som (nästan) känns lite nyttig med havregryn och russin.

Havrekakor med russin

Ca 45 stycken

1 ½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

3 3/4 dl havregryn

2 dl russin

1 ½ tsk bikarbonat

250 g rumsvarmt smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt det rumsvarma smöret och arbeta ihop till en deg.

  2. Rulla små bollar, ungefär 1 ½ tesked deg per boll är lagom. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och platta till bollarna.

  3. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter, de ska bara få lite färg. Låt svalna på bakplåtspapperet på ett galler.

Recept av Hela Sverige bakar-vinnaren Andréa Brändström, ”Från fika till fest”, Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM