Nutellasemlor - Nutella i semlan

Foto: Johnér/TT
Nutellasemlor
MAT & DRYCK

Många älskar semlornas söta smakkombination, men alla uppskattar inte mandelmassan fullt lika mycket. I det här receptet på en Nutellasemla är den ersatt med krämig Nutella i stället.

Så här gör du Nutellasemlor:

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

  2. Dela degen i 12–14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

  4. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

  5. Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på bottnen.

  6. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

  7. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

  8. Dela degen i 12–14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

  10. Grädda bullarna mitt i ugnen i 6–9 min. Låt dem svalna på ett galler.

  11. Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på bottnen.

  12. Vispa grädden och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

Ingredienser Nutellasemlor

12–14 st

Bullar:

  • 25 g jäst

  • 2 dl mjölk, fingervarm

  • 1 ägg

  • ¾ dl strösocker

  • 1 krm salt

  • ½ tsk mald kardemumma

  • 50 g smör, rumsvarmt

  • 5–7 dl vetemjöl

Pensling:

  • 1 ägg

Fyllning:

  • ca 2 dl Nutella

  • ca 3 dl vispgrädde

Garnering:

  • florsocker