Ugnsbakad, griljerad och kokt julskinka

Så gör du bästa julskinkan

Foto: Börje Thuresson
Julskinka
MAT & DRYCK

Vilken julskinka är din favorit? Ugnsbakad, griljerad eller kokad? Här är tre fina recept till jul.
Ett smart tips är att investera i termometer. Det är bara proffs som utan hjälp kan avgöra när en så stor köttbit bakat/kokat klart.

Ugnsbakad eller kokt julskinka

Portioner: En julskinka Förberedelsetid: 15 min Tillagningstid: 3–4 h

Ingredienser:

  • 1 rimmad benfri skinka (har du rimmat skinkan själv kan den behö­va vattnas ur några timmar)

Om du kokar skinkan:

  • 2 lagerblad

  • 10 vitpepparkorn

  • 10 kryddpepparkorn

  • 1 kvist timjan

  • 3 m aluminiumfolie

Griljering:

  • 1 ägg

  • 3 msk senap (svensk, fransk, skånsk – du väljer)

  • 1 dl ströbröd

Gör så här:

Så ugnsbakar du skinkan:

  1. Värm ugnen till 175 grader. Ta ut gallret och ställ in en långpanna med vatten för att fånga upp dropp.

  2. Stick in en ugnstermometer så att spetsen hamnar så mitt i skinkan som möjligt. Tänk på att luta termometern eller sticka in den från sidan så att du får in skinkan i ugnen.

  3. Vira in skinkan noga i aluminiumfolie. Ställ på gallret och skjutsa in i ugnen.

  4. Skinkan är klar när termometern visar 70 grader. Räkna med att det tar drygt en timme per kilo skinka. Temperaturen inne i skinkan kommer att stiga ytterligare några grader av bara farten när du tagit ut den.

Så här kokar du skinkan:

  1. Ta fram en gryta som gott och väl rymmer skinkan.

  2. Stick in en ugnstermometer så att spetsen hamnar så mitt i skinkan som möjligt.

  3. Lägg ner skinkan i grytan och fyll på med vatten så att det precis täcker.

  4. Koka upp och skumma med en hålslev eller sked. Lägg i lagerbladen, pepparkornen och timjanen.

  5. Sjud under lock tills termometern visar 70 grader. Räkna med att det tar knappt en timme per kilo skinka. Temperaturen inne i skinkan kommer att stiga ytterligare några grader när du tagit ut den.

Griljering:

  1. Låt skinkan vila sig och svalna i 15 minuter när du plockat ut den ur ugnen/grytan. Värm ugnen till 225 grader.

  2. Ta bort nätet och skär bort svålen. Ta med så mycket av fettet som du tycker är lämpligt.

  3. Blanda äggulan med 2 msk senap. Jag brukar blanda söt svensk och fransk. Pensla skinkan med blandningen. Undersidan kan slippa. Sikta över strö­ brödet.

  4. Stek i ugnen tills ytan fått färg. Det tar cirka 15 minuter. Vakta noga, det blir lätt bränt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2018

Recept

Julmat

Jul