Bästa recepten till brunchens dag

Foto: Thinkstock
Eggs benedict
MAT & DRYCK

Det finns inget bättre än en härlig helgbrunch.
På söndag den 17 september är det brunchens alldeles egen dag.
Fira med några av våra bästa recept på brunch.

Den tredje söndagen i september är det brunchens egen dag. Dagen firas för att fler ska mötas och äta god och inspirerande mat tillsammans. Bjud in familj och vänner till en härlig brunch den 17 september.

Eggs Benedict, royale eller florentine är den ultimata brunchmaten. Pocherade ägg med krämig hollandaisesås. Servera med rökt lax, skinka eller smörstekt bladspenat.

Eggs Benedict

Ingredienser:

Pocherade ägg:

  • 1 msk ättikssprit

  • 1 l vatten

  • 4 ägg

Hollandaisesås:

  • 200 g smör

  • 4 st äggulor

  • 3 msk vatten

  • 1-2 msk pressad citron

  • Salt

  • peppar

  • cayennepeppar

Till servering:

  • 4 skivor vitt gott bröd

  • 4 skivor rökt skinka, lax eller smörstekt spenat

  • krasse eller gräslök

Gör så här:

Pocherade ägg:

  1. Koka upp rikligt med vatten och ättiksprit i en kastrull.

  2. Låt det sedan sjuda.

  3. Knäck äggen ett i taget, först i en skål och häll sedan försiktigt ned äggen i det sjudande vattnet och låt sjuda i tre minuter.

  4. Plocka upp äggen med hålslev och doppa i kallt vatten. Lägg dem på en tallrik och putsa bort ojämnheter.

Hollandaisesås:

  1. Smält smöret i kastrull och låt det svalna en stund.

  2. Blanda äggulor och vatten i en kastrull som du ställer i ett vattenbad.

  3. Sjud tills såsen har tjocknat något. Vispa under hela tiden.

  4. Tag kastrullen från värmen och häll i det smälta smöret. Droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen.

  5. Smaka av med citron, salt, peppar och en aning cayennepeppar.

Vid servering:

  1. Smörstek brödet tills det är gyllenbrunt.

  2. Lägg en brödskiva på en tallrik. Fortsätt med rökt skinka, lax eller smörstekt spenat. Lägg på ett ägg och toppa med hollandaisesås. Klipp över lite krasse eller gräslök.

Här är fler goda recept till brunchen

Foto: Thinkstock
Amerikanska pannkakor

Smarriga amerikanska pannkakor som serveras med färska bär och lönnsirap

Ägg som pocheras i en smakrik tomatsås

Supergod äggröra med cheddar som går supersnabbt att göra - perfekt för den morgontrötta.

FAKTA

Vad är brunch?

  • Brunch ersätter frukost och lunchen och äts på förmiddagen eller eftermiddagen. Vanligtvis äter man brunch på lördagar eller söndagar.

  • Måltiden har funnits i Sverige 100 år men gjorde sin comeback på 70-talet, då det började bli mer och mer populärt. Sedan ungefär 10 år tillbaka har brunch blivit vanligt förekommande på caféer och restauranger i Sverige.

  • Brunch är en sammansättning av de engelska orden breakfast and lunch. På svenska kan man kalla det frunch, frukostlunch eller, som man sa förr i tiden, frukostmiddag.

  • Maten som serveras påminner ofta om en stadigare frukost. Äggrätter, amerikanska rätter och söta inslag ärs vanligt.

ARTIKELN HANDLAR OM