Grilla kolakokta äpplen

Foto: JAKOB FRIDHOLM
Kolakokta äpplen på grillen.
MAT & DRYCK

– Kolakokta äpplen är supergoda med vaniljsås, tipsar kocken Paul Svensson.

”De här kolakokta äpplena har starka drag av tarte tatin, fransmännens klassiska karamelliserade äppelpaj. De passar ypperligt att tillreda på grillen och får en underbar ton av grillat när man bakar dem klara under kupollock. Vill du att de ska ha mer av paj över sig, täck äpplena med ett smördegslock direkt i stekpannan och gratinera dem under lock i grillen med indirekt värme. Välj ett fast äpple med mycket smak, exempelvis Jona gold, eller gärna en svensk sort i säsong.”

Kolakokta äpplen

4 portioner

3–4 stora äpplen av fast sort

150 g smör

2 dl socker

3 msk calvados eller vatten

Gör så här:

  1. Skala äpplena och dela dem i halvor. Gröp ur kärnhusen.

  2. Smält smöret och sockret i en stekpanna direkt på grillen. Låt det koka under omrörning tills det får konsistens och färg som mörkbrun kola. Tillsätt calvados för att avstanna kokningen och för att förstärka smaken av äpple.

  3. Lägg i äpplena och koka dem mjuka på båda sidor under lock på grillen. Börja med den rundade sidan nedåt så håller de ihop bättre. Låt äpplena svalna i karamellen. Kolakokta äpplen är supergoda med vaniljsås (se recept ”Sommarbär – smulpaj” eller grädde och hackade biscotti (italienska skorpor).

Recepten från Paul grillar, av Paul Svensson, Norstedts.

ARTIKELN HANDLAR OM