Frisk påsktårta med passion och mango

1 av 2 | Foto: Sofia Nahringbauer
En härlig och frisk påsktårta.
MAT & DRYCK

En härlig och frisk påsktårta med passion eller mango dekorerad med gulliga marängkycklingar.

Påsktårta av Ått Padtum Söderström, Årets bagare 2017

Använd en köksvåg för att få bästa resultat!

Passion eller mangokräm

Ingredienser:

125 g mjölk

125 g passionsjuice (från färsk passionfrukt, som silas genom ett durkslag så ni får bort kärnorna ca 12 frukter)

1/2 st vaniljstång

60 g strösocker

60 g äggulor (1 äggula = ca 20 g) OBS! spara äggvita till maräng.

15 g maizena

25 g mjukt smör

Gör så här:

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.

2. Sila.

3. Plasta och ställ i kyl under natten.

Tips!

Om ni har svårt att få tag på passionsfrukt kan ni byta ut det mot 125g mango (fryst eller färsk) och saft av en halv citron. Mixa mango och citronsaft med mjölk innan ni kokar upp alla ingredienser så får ni en slät mangokräm.

Sable Breton-botten med hasselnötter

Ingredienser:

100 g smör, rumstempererat

95 g socker

2 g salt

20 g äggula

5 g bakpulver

135g vetemjöl

20g hackade hasselnötter (kan bytas ut mot 20g hackad mandel)

Gör så här:

1. Knåda ihop alla ingredienser för hand eller i köksassistent med vinge till en deg.

2. Tryck ut degen till en jämn botten i en tårtring (Ø20cm) på bakplåtspapper.

3. Baka av på 180 grader i 15-17min

4. Låt botten svalna innan du fyller på krämen.

Små kycklingmaränger

Ingredienser:

100g äggvita

100g strösocker

100g florsocker

choklad till dekoration

Gör så här:

Vispa äggvitan tills det börjar skumma. Strö i strösocker och vispa till en styv maräng. Strö florsocker och fortsätt vispa ett par minuter. Spritsa upp önskad mängd maräng i två delar så att det ser ut som en kyckling. Jag har citronzest på mina kycklingmaränger för att få en fin gul färg och god smak på dem.

Baka av på 100 grader i 2 timmar.

När marängerna är klara kan du smälta lite choklad och göra små prickar som blir ögonen på kycklingarna.

Ihopsättning till en påsktårta:

1. Spritsa 2/3 av passionskrämen på Sable breton-bottnen, när den svalnat.

2. Strö på extra hackade hasselnötter uppe på krämen.

3. Vispa 5 dl grädde. När det bildas toppar när du lyfter på vispen är det perfekt vispad grädde!

4. Blanda resten av passionskrämen med grädde till en gräddkräm.

5. Spritsa eller bred ut gräddkrämen på tårtan till önskat mönster.

6. Dekorera tårtan med små kycklingmaränger och physalis.

ARTIKELN HANDLAR OM