Bjud på brödpudding och vaniljkokta rabarber

Foto: Lennart Weibull
Är brödpudding med rabarber den bästa desserten? Prova och njut.
MAT & DRYCK

Brödpudding gjord på croissant.
Detta är en av kocken Tina Nordströms favoriter. Serveras med vaniljkokta rabarber.

Brödpudding på croissant med vaniljkokta rabarber

4 portioner

2 dl vispgrädde

3 dl mjölk

3 kvistar mynta

100 g vit choklad

25 g smör

2 ägg + 3 äggulor

80 g strösocker, ca 3⁄4 dl

4–5 croissanter

Vaniljkokt rabarber:

6 rabarberstjälkar

4 dl vatten

3 dl strösocker

2 dl vitt vin

1 citron, rivet skal och saft

1 vaniljstång, delad på längden

Gör så här:

  1. Ansa, skölj och skär rabarbern på snedden i så tunna skivor som möjligt. Den behöver bara skalas om det är sensommar- eller höstrabarber.

  2. Koka upp vatten, socker, vin, citronskal, citronsaft och vaniljstång i en kastrull. Låt sedan sjuda i 3–5 minuter. Häll lagen över rabarbern och låt svalna övertäckt med plastfolie så att den mjuknar i den varma lagen.

  3. Värm ugnen till 200 grader.

  4. Koka upp grädde och mjölk med myntakvistarna och låt sjuda i 2–3 minuter på svag värme. Tillsätt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i grädden. Smält smöret för sig.

  5. Vispa hela ägg, äggulor och socker vitt och fluffigt i en bunke. Sila ner gräddkoket i äggblandningen och rör runt med en visp.

  6. Dela varje croissant i 3–4 tjocka skivor. Lägg dem tätt intill varandra i en smord ugnsform och pensla dem lätt med smöret.

  7. Häll krämen över croissanterna och sätt in formen i ugnen. Grädda brödpuddingen i 15–20 minuter, tills krämen knappt har stannat. Ta ut och låt svalna något före servering.

  8. Servera brödpuddingen med rabarbern.

Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.