Blåbärsclafouti med amarettogrädde

Foto: Stefan Jerrevång
Blåbärsclafouti med grädde
MAT & DRYCK

En fantastiskt god och saftig fransk kaka med mandel.

Passa på att använda säsongens blåbär eller använd de bär du föredrar.

Perfekt avslut på en trevlig middag.

Blåbärsclafouti

Ingredienser:

  • 2 dl blåbär

  • 1/2 dl vetemjöl

  • 50 gram mandelmjöl

  • 3/4 dl strösocker

  • 1 vaniljstång

  • 2 1/2 dl vispgrädde

  • 2 ägg

  • 2 äggulor

  • smör och ströbröd till formarna

  • 3 dl grädde smaksatt med 1 matsked amaretto.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Rensa blåbären.

  3. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, strösocker, delad och urskrapad vaniljstång.

  4. Tillsätt vispgrädde, hela ägg, äggulor och vispa slätt.

  5. Smöra och bröa 6 portionsformar som är cirka 10 cm i diameter och häll i smeten.

  6. Lägg i blåbären med lite mellanrum.

  7. Grädda clafoutin i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills gyllene och smeten har stannat till.

  8. Servera med blåbärskompott och lättvispad grädde.

Blåbärskompott

Ingredienser:

  • 3 dl svenska blåbär

  • 1 dl socker

  • 1 vaniljstång

  • 1 tsk potatismjöl

Gör så här:

  1. Koka ihop blåbär, socker och vaniljstång i en kastrull. När kompotten kokat ihop och tjocknat lär den klar.

Om kompotten blir för lös kan du tillsätta 1 tsk potatismjöl utblandat med lite vatten.

ARTIKELN HANDLAR OM