Revbensspjäll med sweet chili

Revbensspjäll med sweet chili
MAT & DRYCK

En mer asiatisk variant av spjäll, revbensspjäll med sweet chili. Allt på bordet behöver ju inte smaka julkryddor.

Revbensspjäll med sweet chili

6–8 personer, som del av ett julbord

1,2 kg tjocka revbensspjäll

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära

4 msk kinesisk soja

1 dl sweet chilisås

1 lime

1 msk sesamolja salt

  1. Koka upp 1,5 l saltat vatten i en stor kastrull eller gryta.

  2. Dela spjället i bitar och sjud dem under lock i cirka 1 timme. Köttet ska nästan börja släppa från benen.

  3. Skala vitlöken och ingefäran under tiden. Riv ner i en skål och blanda till en glaze med sojan, sweet chilisåsen och 1 tsk pressad lime.

  4. Värm ugnen till 225 grader.

  5. Ta upp spjället och låt ånga av. Lägg på en plåt eller i en långpanna. Pensla spjället runt om med sojablandningen. In i ugnen och stek 10–15 minuter tills det fått fin färg. Pensla gärna med avrunnen glaze ett par gånger.

  6. Ta ut spjället och låt det vila 10 minuter innan du skär upp det. Droppa sesamoljan över bitarna.

Tips! Äppelmos är gott till spjällen. Riven pepparrot sätter sting på moset. Katrinplommon är också ett trevligt tillbehör, särskilt till de asiatiska spjällen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept