Testa att grilla melon i sommar

Foto: Bonnier Fakta
Testa att grilla melon i sommar– här som en härlig sallad.
MAT & DRYCK

Går melon verkligen att grilla?
Absolut! I boken ”Grilla Grönt” av Malin Landqvist hittar du mängder av härliga recept på gröna alternativ till grillen.

Vattenmelon och lättgrillad tomatsallad med jordnötter

  • 6 portioner

  • Tillagningstid: 20 minuter

  • Grilltid: 10 minuter (50/50)

Krispig, fräsch vattenmelon ihop med grillad tomat och salta jordnötter är en härlig kombination. Servera med grillade bönbi ar, eller som en svalkande sallad heta sommardagar.

Det här behöver du:

  • 1 stor vattenmelon

  • 1 silverlök

  • 250 g körsbärstomater

  • 2 dl salta jordnötter

  • 1 dl finhackad koriander

  • 3 msk olivolja

  • 1–2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger

  • flingsalt och svartpeppar

Så gör du:

  • Grilla löken runt om på direkt värme cirka 10 minuter.

  • Halvera och grilla tomaterna med snittytan nedåt på indirekt värme cirka 5 minuter. Vänd dem gärna så att de får värme på båda sidor.

  • Skär bort ett lock på melonen. Skär loss fruktköttet, skär det i bitar och lägg i en bunke.

  • Skala och skiva löken tunt.

  • Tillsätt tomat och lök i bunken med melon. Vänd runt försiktigt och låt stå kallt till servering.

  • Strax före servering: Hacka och blanda ner nötter och koriander i grönsakerna, lägg över allt i melonen. Ringla över olja och vinäger. Salta med flingsalt och peppra väl.

  • TIPS: Grilla tomaterna på ett tätt galler så att de inte trillar ner i glöden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept