Pasta portabello

MAT & DRYCK

Smarrig vegetarisk pastarätt serverad med ett perfekt pocherat ägg som gör rätten extra krämig.

Recept från Mästerkocken Daniel Lakatosz bok ”Daniels matresa”.

Vill du göra middagen extra speciell kan du göra egen pasta.

Foto: Charlotte Gawell
Pasta med portabellosvamp.

Pasta portabello

4 portioner

Ingredienser:

Pasta för 4 personer

Svampsås:

  • 1 gul lök

  • 1–2 vitlöksklyftor

  • 4–6 portobellosvampar beroende på storlek

  • 2 msk olivolja

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 dl crème fraiche

  • 4 timjankvistar

  • 2 msk koncentrerad kyckling- eller grönsaksfond

  • juice av 1/2 citron

Pocherat ägg:

  • 4 msk ättiksprit (12%)

  • 4 ägg

  • 1 liter vatten

  • 1 tsk salt

Övrigt:

  • 2 dl riven parmesanost

  • 2 msk rivet citronskal

  • salt

  • svartpeppar

  • färsk timjan

Gör så här:

  • Finhacka lök och vitlök till såsen och skär svampen i små bitar. Fräs löken och vitlöken i olja i en stekpanna ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt svampen och stek mjuk, ca 3 minuter. Tillsätt resterande ingredienser och koka ihop till en krämig men inte alltför tjock sås.

  • Förbered fyra glas med 1 msk ättiksprit i vardera. Knäck ett ägg i varje glas och låt dra 3–4 minuter. Vitan kommer att lägga sig som ett skydd runt gulan.

  • Koka upp vatten och salt i en djup kastrull. Sänk värmen så kokningen avstannar. Rör runt i vattnet så att det bildas en virvel. Häll innehållet i ett av glasen i vattnet. Lyft upp ägget med en hålslev när vitan har stelnat och gulan fortfarande är lös, efter ca 2 minuter och lägg på en tallrik. Värm vattnet i kastrullen och upprepa proceduren med de andra äggen.

  • Koka pastan al dente i saltat vatten i en kastrull. Häll av vattnet, lägg i pastan i såsen och låt sjuda ytterligare 1–2 minuter. Tillsätt parmesanost och citronskal. Smaksätt med salt och peppar.

Uppläggning:

  • Fördela pastan på tallrikar och lägg de pocherade äggen ovanpå. Garnera med lite timjan.

ARTIKELN HANDLAR OM