Inkokt lax - det godaste på påskbordet

MAT & DRYCK

Inkokt lax är både fräscht och gott, passar perfekt som en egen rätt serverad med kokt potatis eller på ett buffébord.

Foto: Maria Östlin
Inkokt lax

Inkokt lax

4 portioner

Ingredienser:

Laxfilé, mittbiten ca 800 g.

Lag:

1 morot

1 gul lök

2 l vatten

0,5 dl rödvinsvinäger

5 st svartpepparkorn

2 st lagerblad

Några kvistar dill

Gör så här:

1. Skala lök och morot

2. Skiva moroten och skär löken i klyftor.

3. Blanda ihop ingredienserna till lagen och låt koka i 10 minuter.

4. Skär laxen i 4 portionsbitar eller i mindre portionsbitar om du ska servera laxen på en buffé, och lägg i en kastrull eller på ett stort fat.

5. Häll över den varma lagen så att laxen täcks.

6. Låt laxen svalna i lagen under lock. Låt laxen helst vila i kyla i några timmar före servering.

Servera gärna inkokt lax med, skarpsås eller dillmajonnäs, färskpotatis och inlagd gurka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Påskmat

Recept