Torskrygg ”florentine” med spenat

Foto: Lennart Weibull
Torskrygg med spenat och duchesspotatis.
MAT & DRYCK

Torskrygg ”florentine” - ja det är så gott och lätt med gratäng - allt i samma form där smakerna hjälper varandra. Dessutom perfekt att förbereda för många, tipsar kocken Tina Nordström.

Gör duchessepotatis och spritsa ut längs kanterna i olika formar. Koka ihop såsen. När det är dags för middag lägger du bara fisken i hålet, häller på såsen och så skjuts in i ugnen!

Torskrygg ”florentine” med spenat

4 portioner

700 g torskrygg

4 portioner duchesse (se recept)

Havssalt och vitpeppar ur kvarn

Citron- och spenatbéchamel:

50 g smör

1 finhackad schalottenlök

3 msk vetemjöl

5 dl mjölk

250 g bladspenat

100 g mascarpone

2 tsk rivet citronskal + saften från 1 citron

50 g riven västerbottensost

Salt och vitpeppar ur kvarn

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 220 grader.

  2. Spritsa moset i fina toppar runt kanten på en ugnsform.

  3. Dela fisken i fyra bitar och lägg dem i formen. Salta och peppra.

  4. Smält smöret till såsen i en kastrull tillsammans med schalottenlöken. Blanda ner mjölet och låt det bubbla i ett par minuter. Häll i mjölken, koka upp och låt sjuda i 6–8 minuter. Vänd ner spenat och mascarpone och smaksätt med citronskal, citronsaft, salt och peppar.

  5. Täck fisken med såsen och strö ost över alltihop. Gratinera i 20–25 minuter, tills gratängen har fin färg och fisken är färdig.

Tinas tips!

Ta tempen på fisken! Många tror att det är svårt att laga fisk, men till er kan jag bara säga: skaffa en termometer! Då vet du exakt när fisken är färdig och du behöver inte stå och gissa vid spisen och kanske låta fisken kokas eller ugnsbakas en extra stund – med sämre resultat. Många tycker att fisken är som bäst när den har en innertemperatur på 54–55 grader – de flesta tycker att 52 grader är perfekt (för torsk, reds. anm.) – medan andra tycker att det räcker med cirka 48 grader.

Duchesse

4 portioner

700 g mjölig potatis

2 äggulor

50 g smör

3 msk rapsolja

1 krm riven muskot

Havssalt och vitpeppar ur kvarn

Gör så här:

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

  2. Pressa potatisen med en potatispress ner i en bunke. Rör ner äggulor, smör i klickar och olja. Smaksätt med muskot och salt och peppar. Låt moset svalna.

Recept från ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM