Gratinerad hummer med basilika och citronmajonnäs

Foto: Anna Tärnhuvud
Gratinerad hummer kan serveras på olika sätt.
MAT & DRYCK

Gratinerad hummer - festligt, lyxigt och mycket gott. Här serverad med citronmajonnäs. Färsk hummer är godare, men men mycket dyrare och onödigt när du ska gratinera.

Hummer - basilikagratinerad med svartrötter och citronmajonnäs

Ca 4 portioner

2 frysta humrar (färsk är godare, men mycket dyrare och onödigt här)

1 vitlöksklyfta

3 msk hackad persilja

3 msk hackad basilika

4 msk nyriven parmesan eller västerbottenost

2 dl vispgrädde

1 tsk osötad senap

1 krm cayennepeppar salt

Citronmajonnäs:

2 äggulor

0,5 tsk osötad senap

1 citron

salt

cayennepeppar

1,5 dl olja

Svartrot:

150 g svartrot (eller sparris)

4 skivor mörkt osötat bröd

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader.

  2. Ta fram äggen och oljan till majonnäsen ur kylen. Det är lättast att lyckas om de håller rumstemperatur.

  3. Skala svartrötterna med en potatisskalare. De mörknar snabbt så lägg de skalade rötterna i vatten med pressad citron. (Dessutom klibbar de. Det är ungefär samma klet som från maskrosstjälkar. Går bort med tvål och vatten.) Skär i 3 cm stora bitar och koka precis mjuka. Det tar 10–15 minuter.

  4. Majonnäsen: Rör ihop äggulorna, lite pressad citron, senapen, en nypa salt och en knivsudd cayenne i en skål.

  5. Vispa i oljan – först droppvis sedan i större skvättar. Smaka av med salt och kanske lite mer citron.

  6. Dela och plocka ur hummern. Du ser hur det ska gå till på Kökstrixen, sidan 23.

  7. Skala och hacka vitlöken fint.

  8. Hacka persiljan och basilikan.

  9. Riv osten och blanda med vitlöken, persiljan, basilikan, grädden och senapen i skål. Smaka av med cayenne och salt.

  10. Häll såsen över hummerköttet i skalen.

  11. Ställ på plåt eller i långpanna och gratinera tills ostgrädden börjar få färg. Det tar 7–8 minuter.

  12. Rosta brödet under tiden och blanda de kokta svartrötterna med majonnäsen.

  13. Lägg upp majonnäsen på brödet och servera till hummern.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept