Krämig polenta med svamp och kikärtor

Foto: Nathan Schacherer
Vegetarisk polenta
MAT & DRYCK

Italienarnas förkärlek för polenta har smittat av sig på mig. Jag har gått från att bara använda det i frukostgröten till att sätta en matigare twist på den, som i det här receptet med svamp.

Krämig polenta med svamp och kikärtor

4 portioner

Polenta:

4 ¾ dl kokosmjölk

7 dl vatten

½ tsk salt

1 ½ dl finkornig polenta

Svampblandning:

300 g kantareller och champinjoner

1 schalottenlök

3 msk färsk rosmarin

1 msk olivolja

1 burk kikärter

½ msk sojasås

1 msk vit balsamvinäger

Salt och peppar, efter smak

En klick mjölkfritt margarin

Gör så här:

  1. Koka upp kokosmjölk, vatten, salt och polenta i en kastrull. Sänk värmen och låt småputtra i cirka 6 minuter tills polentan är färdig (tiden varierar beroende på typ av polenta).

  2. Ansa svamp, skär champinjoner i tjocka skivor, hacka lök och rosmarin. Stek allt i olja på medelhög värme tills svampen är mjuk.

  3. Skölj kikärter och tillsätt dem och sojasåsen. Stek i 8–10 minuter. Tillsätt balsamvinäger och koka upp i 30 sekunder. Dra av pannan från värmen, och smaka av med salt och peppar. Lägg i en klick mjölkfritt margarin, låt det smälta och blanda runt. Häll upp polenta i skålar och toppa med svampblandning.

Recepten från ”Vardagsvego för alla” av Sofia von Porat, Tukan förlag.

Vegetarisk mat topplista - hittar du här

ARTIKELN HANDLAR OM