Se upp för mögel - det är rötmånad

Foto: Thinkstock
Håll kylen kall under rötmånaden.
MAT & DRYCK

Nu gäller det att se upp med maten - det är rötmånad.

Det varma och fuktiga klimatet gör att bakterierna stormtrivs.

Men det finns tricks att ta till för att slippa sur mjölk och dåligt kött.

Under rötmånaden gäller det att vara extra försiktig när du lagar och äter mat. Varmt och fuktigt klimat gör att bakterier och mögel trivs och snabbt växer till sig - något som bland annat kan leda till magsjuka.

– Rötmånaden varar traditionellt så länge vi är lejonets tecken, mellan 23 juli och 22 augusti, berättar Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Se till att maten står kallt

Det viktiga under sommaren är att se till att matvaror snabbt kommer in i kylen och att man håller kylskåpet riktigt kallt - fyra grader är en lämplig temperatur för att öka hållbarheten. Att ha en termometer i kylskåpet och förvara känsliga livsmedel, som köttfärs och färsk fisk, där det är kallast är ett bra trick att ta till för att inget ska bli dåligt. Försök också att låt maten stå kallt så mycket som möjligt.

– Sträva efter att bara ta ut så mycket som du tänker äta ur kylskåpet så hinner inte maten bli dålig, tipsar Mats Lindblad.

Var försiktig i bilen

Det är viktigt att du är försiktig om du tar bilen när du ska iväg och handla. Det kan bli väldigt varmt i en bil och därför bör du ha med dig en kylväska med kylklampar eller en kylväska med kylaggregat kopplat till ett eluttag.

Samma sak gäller när du ska ut på utflykt.

– Picknick är trevligt men är man ute några timmar innan man äter bör man ha med sig en kylväska. Är man ute lite längre än så får man hålla sig till saker som inte behöver kylas, säger Mats.

Släng inte mat i onödan

Men, du behöver inte vara alltför orolig. Oftast räcker det gott att hålla lika god hygien som du gör resten av året. Att tvätta händerna innan du lagar mat och rengöra dina redskap minskar risken att bli sjuk.

– Det handlar framförallt om hur man hanterar rått kött. Det räcker med väldigt få campylobakter för att man ska bli magsjuk, berättar Mats Lindblad.

Frukt, grönt och bröd kan också börja mögla snabbare, därför är ett bra tips att köpa hem lite i taget för slippa kasta mat. Och precis som alltid kan du titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den, om den verkar okej går den oftast bra att äta.

ARTIKELN HANDLAR OM