Tunnbröd med fänkålsfrö

Foto: Johnér
Tunnbröd med fänkålsfrö
MAT & DRYCK

Testa att baka dina egna mjuka tunnbröd.
Grädda i stekpanna och ät genast med smör eller en god röra.
Hur gott som helst och omtyckt av alla.

Mjukt tunnbröd med fänkål

20 stycken

Ingredienser:

  • 1/2 paket jäst (à 50 g)

  • 75 g smör

  • 7 dl mjölk

  • 1/2 dl socker

  • 1 tsk stött fänkål

  • 1 tsk salt

  • 3 dl grahamsmjöl

  • 1 tsk hjorthornssalt

  • 10 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull på spisen.

  2. Häll i mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.

  3. Tillsätt lite av vätskan i bunken med jästen. Rör tills jästen löst sig.

  4. Tillsätt resten av vätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.

  5. Ta upp och knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar. Forma bitarna till släta bullar och kavla ut dem till tunna kakor.

  6. Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.

ARTIKELN HANDLAR OM