Klassisk slottsstek

MAT & DRYCK

Klassisk slottsstek är den perfekt söndagsmiddagen.
Se till att göra ordentligt med sås - den kommer bli försvinnande god. Servera med potatis, kokta grönsaker, pressgurka och gelé

Klassisk slottsstek

Ingredienser:

  • 1,8 kg nötfransyska eller nötinnanlår

  • 120 g morot

  • 3 gula lökar

  • 80 g ansjovisfiléer

  • 4 kryddpepparkorn

  • 2 lagerblad

  • 5 dl vispgrädde

  • Vatten som täcker tre fjärdedelar

  • Kokt potatis till servering

Gör så här:

  1. Skala och tärna morot och lök i centimeter-stora bitar. Salta och peppra steken.

  2. Bryn den till fin färg i olja i en stekpanna på högsta temperatur. Bryn därefter grönsakerna och lägg alltsammans i en gryta med anjovis, kryddpeppar och lagerblad.

  3. Häll på vatten så att det täcker tre fjärdedelar och lägg på locket. Koka upp och låt det sjuda i ca 2,5 till 3 timmar, tills köttet är mört. Ös gärna några gånger under tiden.

  4. Lyft ur steken från grytan. Häll ner grädde och koka i 15-20 minuter. Mixa till en slät sås.

  5. Skiva steken och servera med de tillbehör du gillar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept