Apelsinkaka med mandel

Foto: BJÖRN LINDAHL
Apelsinkaka med mandel
MAT & DRYCK

Den här kakan har en superhärlig smak av apelsin.
Mandelmjölet gör apelsinkakan extra saftig.
Servera med färska apelsiner och lättvispad grädde.

Apelsinkaka med mandel

Ingredienser:

  • 8 stora apelsiner

  • 3 dl honung

  • 3 ägg

  • 2 dl olivolja

  • 200 gram mandelmjöl

  • 200 gram polenta

  • 1 tsk vaniljpulver

  • smör till formen

  • vispad grädde till servering

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 160 grader.

  2. Lägg bakplåtspapper på botten av en springform (ca 20 cm i diameter). Smöra botten och sidorna.

  3. Häll saften från tre apelsiner i en kastrull och tillsätt 2 dl honung. Låt koka ihop till en sirap.

  4. Mixa 1 dl honung med 2 dl olivolja i 2 minuter i en mixer.

  5. Tillsätt äggen och fortsätt mixa i ytterligare 2 minuter.

  6. Riv skalet från tre apelsiner (se till att inte få med det vita).

  7. Häll över bladningen i en bunke och vänd i apelsinskalet, mandelmjöl, polenta, vaniljpulver och ytterligare en halv dl apelsinjuice.

  8. Häll över i formen och grädda i cirka 30–40 minuter. Låt kakan svalna innan du tar ur den från formen.

  9. Servera med apelsin- och honungssirapen, skivad apelsin och lättvispad grädde.

ARTIKELN HANDLAR OM