Sherrydoftande champinjonpaj

Foto: Björn Lindahl
Paj med sherrydoftande champinjon och kycklingfyllning.
MAT & DRYCK

Ljuvliga tapas - fyll pajskal med sherrydoftande fyllning. Gratinera snabbt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut – och njut!

Sherrydoftande champinjonpaj

10 stycken

Pajdeg:

Knappt 2 dl vetemjöl

50 g smör

1 krm salt

1 äggula

1–2 msk kallt vatten

Fyllning:

2 stora kycklingfiléer, cirka 400 g

Salt

Peppar

Smör till stekning

250 g champinjoner

2 msk smör

1 ½ msk vetemjöl

1 ½ dl grädde

½ dl vatten

¼ tärning grönsaksbuljong

2 msk sherry

Gratinering:

2 msk ströbröd

½ dl finhackad persilja

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

½ dl finriven stark ost, gärna lagrad cheddar

10 mazarinformar (aluminium) eller använd en cupcakeplåt

Gör så här:

  1. Börja med pajdegen: Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt smöret i bitar. Blanda med fingrarna till en grynig massa. Tillsätt salt, äggula och vatten och knåda till en jämn och slät deg. Låt degen stå och vila i kylen medan du gör fyllningen.

  2. Stek kycklingen i lite smör i en stekpanna till den är helt genomstekt. Salta och peppra lätt. Ställ att svalna och hacka sedan upp köttet till små tärningar.

  3. Skölj champinjonerna och dela dem i småbitar. Fräs champinjonbitarna i lite smör. Strö över vetemjölet, blanda runt och späd sedan med grädde och vatten. Tillsätt buljongtärningen och låt alltihop puttra cirka 5–6 minuter. Blanda i sherry och kycklingköttet och låt puttra ytterligare 2 minuter.

  4. Till gratineringen, blanda ströbröd och persilja och pressa i vitlöksklyftan. Tillsätt rapsolja och finriven ost och blanda ihop allt.

  5. Ta ut pajdegen ur kylen och dela den i 10 lika stora bitar. Platta till bitarna till rundlar och fodra 10 aluminiumformar med degen.

  6. Gaffla hål i degen. Förgrädda pajskalen i ugnen, cirka 8 minuter i 225 graders värme.

  7. Fyll pajskalen med kycklingfyllningen och toppa med gratineringen. Gratinera i ugnen, cirka 10 minuter (225 grader).

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept