Semmelwrap - Gör den berömda wrapen

MAT & DRYCK

Klassiska semlor i all ära – i bland vill man testa något nytt. Tössebageriet i Stockholm gjorde succé med sin semmelwrap 2015. Nu kan du återskapa den själv, i ditt eget kök.

Foto: Malin Johanson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingredienser Semmelwraps

12 Stycken

Bröd:

  • 25 g jäst

  • 1 dl mjölk

  • 1½ dl vatten

  • 100 g smör

  • 1 dl strösocker

  • 1 krm salt

  • ½ tsk stötta kardemummakärnor

  • 1 ägg

  • 8 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 2 msk mjölk

  • 100 g mandelmassa

  • 2 dl vispgrädde

  • florsocker

Så här gör du semmelwrap

  1. Smula jästen i en bunke.

  2. Värm mjölk och vatten till max 37° och häll över jästen.

  3. Tillsätt smör, socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 12 bitar, rulla till släta bullar. Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, 1-2 mm tjock och ca 20 cm i diameter. Strö eventuellt lite mjöl på bordet så att de inte fastnar.

  5. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka.

  6. Låt bröden svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka.

  7. Riv mandelmassan och blanda med mjölk till en slät kräm.

  8. Spritsa eller bred ut mandelmassan på mitten av wrapsen.

  9. Vispa grädden och spritsa eller klicka den på fyllningen.

  10. Vik ihop som en wrap. Botten först, vik sedan in kanterna över fyllningen.

  11. Pudra eventuellt florsocker över och packa in i smörpapper.