Nyttig semla - grötsemla

Foto: Johnér
MAT & DRYCK

Visst är semlor goda, men inte helt hälsosamma. Med det här receptet kan du njuta av en semla till frukost – med gott samvete. Grötsemla är lite nyttigare.

Så här gör du grötsemla

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Mosa bananen och blanda noga ihop med övriga ingredienser.

  3. Smörj en ugnssäker portionsform ordentligt mod kokosolja, häll upp grötsmeten och kör in i ugnen i ca 15 minuter.

  4. Mixa ihop 8 färska urkärnade dadlar med 1 dl mandelmjöl, 2 msk kokosgrädde och en nypa vaniljpulver.

  5. Vispa kokosgrädden.

  6. Ta ut och låt svalna något. Skär sedan försiktigt av toppen av grötkakan, smeta på hälften av mandelmassan, en klick kokosgrädde och lägg sedan på locket igen.

  7. Avsluta med att pudra över lite florsocker!

Ingredienser Grötsemla

1 portion

  • 1 banan

  • 1 dl havregyrn

  • 1 ägg

  • 1 tsk kokosolja

  • 1/2 tsk bakpulver

  • 1 krm vaniljpulver

  • 1 krm kardemumma

  • 1 nypa salt

  • kokosgrädde till fyllning

Mandelmassa:

  • 8 färska urkärnade dadlar

  • 1 dl mandelmjöl

  • 2 msk kokosgrädde

  • en nypa vaniljpulver