Chokladsemlor - Det bästa av två

Foto: Jenny Drakenlind/Johnér
MAT & DRYCK

Semlor är goda, choklad är gott, chokladsemlor är jätte goda. I detta recept kombineras de två smaksensationerna, med choklad i både bulle och fyllning.

Så här gör du Chokladsemlor

  1. Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Häll den i en bunke och smula i jästen. Rör tills jästen är löst. Tillsätt baksirap eller socker, salt, kakao och nästan allt mjöl. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i bunken, täckt med handduk, cirka 45 minuter.

  2. Dela degen i 25 bitar på mjölat bakbord. Rulla dem till bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa övertäckta med en handduk cirka 25 minuter. Grädda semlorna i mitten av ugnen 5–7 minuter.

  3. Mixa mandel, socker och vatten till en massa. Skär ett lock av varje bulle. Ta bort lite av bullens inkråm med en gaffel och fyll bullarna.

  4. Vispa grädden med florsocker och kakao. Fördela chokladgrädden på bullarna och lägg på locken.

  5. Häll florsocker i en sil och pudra sockret över semlorna.

Ingredienser Chokladsemlor

Bullar:

25 stycken

  • 2.5 dl mjölk

  • 25 g jäst

  • 2 msk baksirap eller socker

  • 1 krm salt

  • 3 msk kakao

  • 7 dl vetemjöl

  • 75 g rumsvarmt smör

Mandelmassa:

  • 1 dl skållad, skalad sötmandel

  • 0.5 dl socker

  • 0.5 msk vatten

Fyllning:

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 msk florsocker

  • 1 msk kakao

Garnering:

  • 2 tsk florsocker

  • 2 tsk kakao