Glutenfria och laktosfria semlor

Foto: Agneta Thorsén, Thomas Carlén och Åsa Dahlgren
En semla för alla!
MAT & DRYCK

Varsågod, en glutenfri semla som även är laktosfri. Riktigt god och saftig som alla kan äta.

Gluten- och laktosfria semlor

Cirka 15 stycken

Deg:

75 g smör (laktosfritt)

3 dl mjölk (laktosfri)

1 msk strösocker

50 g jäst

1 ägg

400 g glutenfri mix

Tillsätt sedan:

50 g rumsvarmt smör (laktosfritt)

¾ dl strösocker

1 ½ tsk stött kardemumma

Eventuellt ett uppvispat ägg

Fyllning och garnering:

2–3 dl vispgrädde (laktosfri)

Cirka 150 g mandelmassa

Florsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt övriga degingredienser och arbeta samman ordentligt. Låt jäsa under bakduk cirka 50 minuter.

  2. Rör samman smör, socker och kardemumma och häll blandningen i smeten. Arbeta samman på nytt. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut i bullformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

  3. Pensla eventuellt bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter.

  4. Låt bullarna kallna. Skär av ett lock och gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet och lägg tillbaka det i bullarna.

  5. Vispa grädden. Klicka i vispgrädde och lägg på lock. Avsluta med att pudra över lite florsocker. Njut!

Recept: Hembakningsrådet samt svenska Celiakiungdomsförbundet