Andas ut – EU förbjuder inte kebab

Foto: Thinkstock
Kebaben är inte hotad.
MAT & DRYCK

Flera europeiska tidningar har rapporterat att försäljningen av den älskade snabbmaten kebab kan förbjudas i EU.
Nu kommer EU-parlamentet med lugnande besked.
– Kebaben är inte alls hotad, säger EU-parlamentets pressekreterare till Nyheter24.

I förra veckan florerade nyheten att kebabtallriken var hotad på grund av nya EU-regler. Nu kan vi lugna alla kebabälskare där ute.

Dödsstöt för kebabindustrin

För att hålla ihop köttet på en döner kebab, som används på kebabställen och pizzerior, används fosfater. Ämnesgruppen används bland annat inom industrin, i jordbruk och livsmedelstillverkning. Tillsatser av fosfat i mat sägs vara dåligt för hälsan och är därför reglerat av EU.

Flera europeiska tidningar rapporterade under förra veckan att döner kebaben nu riskerar att förbjudas vilket skulle hota både kebabrestauranger och kebabälskare över hela kontinenten. Kenan Koyuncu från den tyska föreningen för döner kebab-producenter var oroad över kebabens framtid.

– Om europaparlamentet får som de vill blir det här dödsstöt för hela kebabindustrin i EU, sa Koyuncu enligt The Guardian.

Kebaben inte hotad

Men det EU-kommissionen egentligen vill är att tillåta flera ämnen i just kebab, något som EU:s hälsokommitté sätter sig emot. Om några veckor ska parlamentet rösta i frågan.

– Kebaben är inte alls hotad. Allt kommissionen ville var att tillåta medel i kebab som idag är förbjudna. EU:s hälsokommitté har röstat ner förslaget och nu väntar vi på parlamentet. Men om de röstar ner förslaget kommer allt fortsätta som vanligt, säger Baptiste Chatain, pressekreterare på EU-parlamentet, till Nyheter24.

Den tyska tidningen Bild varnade att drygt 110 000 jobb var hotade om förslaget går igenom.

– Man behöver inte vara orolig. De här ämnena är redan förbjudna i kebab, så frågan är ju varför tyskarna säger så här, säger Baptiste Chatain till Nyheter24.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU