Potatisbåt med nubberöra

Foto: Björn Lindahl
Nubberöra på potatis - gott tilltugg till fördrinken.
MAT & DRYCK

Potatisbåtar med matjesill är fantastiskt smidiga och goda att äta, antingen som ett tilltugg till fördrinken eller som en del av julbordet. Eller både och.

Potatisbåt med nubberöra

12–14 stycken

5–6 medelstora potatisar, fast sort

1 dl crème fraiche

3 msk majonnäs

1 krm salt ½ krm grovmalen svartpeppar

1 rödlök

2 ägg, hårdkokta

300 g matjessill (cirka 180 g avrunnen vikt)

1 dl finklippt, färsk dill

Garnering:

Färsk dill

Eventuellt citron

Gör så här:

  1. Tvätta potatisarna noga, men behåll skalet på. Koka potatisarna tills de är precis färdiga. Känn gärna efter med en sticka så att de inte blir överkokta. Låt potatisarna svalna, först i rumstemperatur och därefter i kylen.

  2. Rör ihop crème fraiche, majonnäs, salt och svartpeppar.

  3. Skala och finhacka löken. Skala äggen och skär/hacka dem grovt. Skär matjessillfiléerna till små bitar, cirka en centimeter breda. Blanda rödlök, ägghacket och matjessillen med crème fraiche-blandningen. Rör till sist ner dillen.

  4. Skär de kalla potatisarna till centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på en tallrik och klicka på lite nubberöra. Garnera med färskklippt dill och eventuellt en liten citronskiva.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept