Glutenfri smörgåstårta de luxe

Foto: Ulrika Pousette
Visst kan glutenfri smörgåstårta vara festligt i påsk.
MAT & DRYCK

Dessa små söta vårbakelser är både otroligt vackra och fantastiskt goda. Och brödet går så klart att äta även som frukostbröd – det är riktigt saftigt och gott! Här är receptet på en riktigt god glutenfri smörgåstårta.

Smörgåstårta de luxe

8 bakelser

Ljus limpa:

25 g färsk jäst för matbröd

4 ½ dl ljummet vatten

2 tsk fiberhusk

2 msk krossade chiafrön

½ msk matolja

1 ½ tsk salt

1 tsk honung

6 dl glutenfri mjölmix

olja och glutenfritt ströbröd till formen

Fyllning:

3 dl crème fraiche

3 dl philadelphiaost

1 ½ dl majonnäs

salt

vitpeppar

1 rödlök

1 kruka dill

ca 170 g skalade räkor

½ citron, saften

ca 180 g kallrökt lax

1 ½ tsk pepparrot på tub

Dekoration och montering:

3 rädisor

1 rödbeta

1 gulbeta

1 morot

8 gröna sparrisstjälkar

1 liten burk (ca 80 g) stenbitsrom

ett knippe färsk dill

en näve ärtskott

Gör så här:

Ljus limpa:

  1. Smula ner och vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt fiberhusk och chiafrön och vispa tills det blivit en jämn smet. Låt svälla i ca 15 minuter.

  2. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en kladdig men jämn deg med hjälp av en degblandare eller en elvisp med degkrokar.

  3. Smörj och bröa en avlång brödform. Häll degen i formen och låt jäsa under bakhandduk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225°.

  4. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut det ur formen och låt svalna helt på ett galler.

Fyllning:

  1. Blanda crème fraiche, philadelphiaost och majonnäs i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar. Detta är din bas.

  2. Finhacka lök och dill. Krama ut vätskan ur räkorna. Blanda lök, dill, räkor, citronsaft och ca 7 rejäla matskedar av basen. Konsistensen ska vara krämig men fast.

  3. Finhacka laxen. Blanda med pepparrot och ca 5 rejäla matskedar av basen. Konsistensen ska vara krämig men fast.

Dekoration och montering:

  1. Skiva rädisor, rödbeta, gulbeta, morot och sparris riktigt, riktigt tunt med en mandolin, grönsaksskalare eller vass kniv. Lägg grönsakerna i var sina skålar med iskallt vatten och isbitar i. Detta gör att de håller formen, blir extra krispiga och eventuellt böjer sig lite snyggt.

  2. Skiva brödet i tunna skivor och lägg ihop skivorna tre och tre. Skär sedan bort kanterna så att du får jämna rektanglar.

  3. Montera ihop bakelserna en och en: Börja med att klicka ut lite crème fraiche-bas på tallriken som klister för att din bakelse inte ska glida i väg. Lägg på första bottnen. Bred ut ett jämnt lager räkfyllning, lägg på en till botten, bred ut ett jämnt lager laxfyllning och avsluta med en botten högst upp. Spackla bakelsen med crème fraiche-bas. Hit kan du förbereda dagen innan.

  4. Dekorera med avrunna och torkade garnityrgrönsaker samt stenbitsrom och dill. Fäst sparrisstjälkar och ärtskott som dekoration på kanterna. Låt kreativiteten flöda – skapa din egen vårträdgård

Recept: Smilla Luuk ur boken ”Smilla firar glutenfritt” (Rabén & Sjögren)

ARTIKELN HANDLAR OM