Citronfromage med färska bär

Foto: Lennart Weibull
Citronfromage på Tinas vis.
MAT & DRYCK

Citronfromage 2.0 är en uppdaterad variant av klassiker. Den är luftig, fluffig och magisk god.
Toppa med färska bär, tipsar Tina Nordström.

Citronfromage 2.0 med färska bär

4 portioner

3 gelatinblad

2 ägg

1 dl strösocker

1 citron, rivet skal och saft

1 dl grekisk yoghurt, 10 %

1 1⁄2 dl vispgrädde

Till servering:

1 liter blandade bär

Gör så här:

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ett par minuter.

  2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna och hälften av sockret vitt och pösigt i en bunke.

  3. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i en kastrull med någon matsked vatten. Låt smälta på svag värme. Tillsätt citronskal och citronsaft och vänd sedan ner i äggsmeten. Blanda väl och låt svalna.

  4. Vispa äggvitorna med resten av sockret till en maräng.

  5. Vispa snabbt ihop yoghurt och grädde tills det tjocknar. Vänd försiktigt ner gräddvispet i den svala citronkrämen. Avsluta med att vända ner marängen till en luftig fromage.

  6. Fördela fromagen i portionsglas och låt stå i kylen i 30–40 minuter.

  7. Toppa med färska bär och servera.

Recept ur ”Tinas kök” av Tina Nordström, Bonnier Fakta.

ARTIKELN HANDLAR OM